El calendari solidari Bombers amb causa va néixer l’any 2011 fruit de la iniciativa de tres voluntaris del cos de Bombers de la Generalitat, que tenien un objectiu clar: aconseguir fons per a la recerca en malalties infantils. Per això van contactar amb l’Obra Social Sant Joan de Déu i junts, amb la complicitat dels diferents parcs de bombers, van engegar aquest projecte. 

Els fons recaptats en les sis primeres edicions van permetre crear la beca d’investigació Bombers amb causa, que s’atorga per concurs entre els investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu, sota un jurat d’experts científics interns i externs a la institució.

Ojectius: finançar ajuts per a la contractació de personal per a la realització d'un projecte de recerca dirigit per investigadors de les línies de recerca consolidades de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Característiques: s'ofereix un contracte laboral a jornada completa amb la Fundació Sant Joan de Déu amb un salari de 30.000 €/any cost empresa.

Beques de recerca atorgades (2011 -2016)


Beca Dr. Alfredo García -Alix (2017 – 2019)

El Dr. Alfredo García-Alix és neonatòleg de l'Hospital Sant Joan de Déu i lidera un grup de recerca centrat en l'estudi de la fisiopatologia neonatal, en concret en l'infart arterial cerebral neonatal. 

La beca està ajudant a desenvolupar el projecte de recerca titulat "Desenvolupament d'un algoritme basat en neuroimatge multimodal per al pronòstic personalitzat de l'infart arterial cerebral neonatal (IACN)". Un dels grans reptes que existeix avui dia en els nounats és establir amb certesa el pronòstic del IACN, essencial per al desenvolupament d'assaigs clínics terapèutics. 

Aquest projecte permet, per primer cop, caracteritzar de forma individualitzada el risc de discapacitat en els diferents estadis del desenvolupament del nadó. Fet que serà d'important transcendència en la cura d'aquests infants, ja que permetrà respondre a les inquietuds del pares, anticipar problemes i individualitzar el seguiment, i facilitar l'inici de les intervencions rehabilitadores precoces basades en el risc real. A més, aquest projecte afavorirà el desenvolupament de futurs assaigs clínics neuroprotectors o reparadors en el IACN.

Actualment el Infart Arterial Cerebral Neonatal representa el 80% dels ictus perinatals i la seva incidència és relativament alta, 1 cas per cada 1600-5000 naixements. Aquesta incidència és semblant a la del infart en adults i 17 cops superior a la incidència en l'edat pediàtrica.


Enguany, el calendari Bombers amb causa 2018 incorpora a la infància en risc d'exclusió social finançant també dos projectes:

  • Projecte Espai Famílies del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El projecte pretén crear un espai de suport a nenes i nens amb el pare o la mare ingressat per un problema de salut mental. L’experiència demostra que aquest suport és necessari per acompanyar-los amb l’estrès que això els suposa i evitar o reduir els problemes emocionals o de conducta: problemes de la son, disminució en el rendiment escolar, dificultats socials o reaccions d'ansietat. 
     
  • Projecte Respir CSMIJ de l’hospital de dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. El projecte dona suport als infants i joves amb trastorns mentals greus i/o situació de vulnerabilitat, atesos a l’àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil i a les seves famílies. Els diners es destinaran a finançar estades d’estiu, Nadal, Setmana Santa i altres activitats de lleure, programes d’estimulació musical i d’activitat física regular que milloren la seva qualitat de vida, produint un benestar físic i mental.