El calendari solidari Bombers amb causa va néixer l’any 2011 fruit de la iniciativa de tres voluntaris del cos de Bombers de la Generalitat, que tenien un objectiu clar: aconseguir fons per a la recerca en malalties infantils. Per això van contactar amb l’Obra Social Sant Joan de Déu i junts, amb la complicitat dels diferents parcs de bombers, van engegar aquest projecte. 

Els fons recaptats en les sis primeres edicions van permetre crear la beca d’investigació Bombers amb causa, que s’atorga per concurs entre els investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu, sota un jurat d’experts científics interns i externs a la institució.

Ojectius: finançar ajuts per a la contractació de personal per a la realització d'un projecte de recerca dirigit per investigadors de les línies de recerca consolidades de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Característiques: s'ofereix un contracte laboral a jornada completa amb la Fundació Sant Joan de Déu amb un salari de 30.000 €/any cost empresa.


Beca Dr. Ángel Montero Carcaboso (2020 – 2023)

El Dr. Ángel Montero Carcaboso és el coordinador del Grup de Tractament del càncer pediàtric, de l’àrea de recerca de Biologia molecular i cel·lular dels tumors del desenvolupament de la Fundació per a la Recerca Sant Joan de Déu.

La beca està ajudant a desenvolupar el projecte de recerca titulat ‘Inhibition of the PI3K/Akt pathway in pediatric high grade and diffuse intrinsic pontine gliomas (pHGG/DIPG)’. L’objectiu del projecte és el desenvolupament d'estratègies innovadores i translacionals que contribueixin a millorar les teràpies dels tumors sòlids pediàtrics de mal pronòstic. Mitjançant el desenvolupament de models tumorals derivats de pacients, obren un ventall enorme de possibilitats per obtenir dades clínicament rellevants que aconsegueixin tractaments radicalment innovadors i sistemes d'alliberament de fàrmacs. Tenint en compte que és un dels càncers infantils més letals en el primers anys de vida, aquest estudi és molt important per combatre aquest índex de mortalitat.


Des del 2018, el calendari Bombers amb causa incorpora a la infància en risc d'exclusió social finançant enguany (2019-20) també aquests projectes:

  • Projecte Respir CSMIJ de l’hospital de dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. El projecte dona suport als infants i joves amb trastorns mentals greus i/o situació de vulnerabilitat, atesos a l’àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil i a les seves famílies. Els diners es destinaran a finançar estades d’estiu, Nadal, Setmana Santa i altres activitats de lleure, programes d’estimulació musical i d’activitat física regular que milloren la seva qualitat de vida, produint un benestar físic i mental.
     
  • Projecte ‘Somriu sóc el teu amic’ de l’hospital de dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Es tracta d’un projecte de teràpia assistida amb animals. Té com a objectiu millorar les competències emocionals, cognitives, habilitats socials, i hàbits saludables del grup d’infants amb trastorn mental que són atesos al centre mitjançant dinàmiques grupals amb gossos.
     
  • Projecte 'Activitat física amb infants i joves amb problemes de salut mental' de l’hospital de dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Es tracta de facilitar-los el coneixement de diferents esports i la seva pràctica a través de l’acondicionament d’espais i material. L'esport és molt eficaç en el tractament de la patologia mental, ja que minimitzen els símptomes com la depressió, augmentar l'autoestima, perfeccionar les habilitats socials i personals.
     
  • Programa 'Reforç escolar per a nens i nenes nouvinguts' de la Fundació Bayt Al-Thaqafa (participada per Sant Joan de Déu) al seu centre de Ciutat Vella, Barcelona. El projecte té com objectiu acompanyar socioeducativament a infants en risc d’exclusió social d’origen migrant i propiciar processos de treball per afavorir la integració dels i de les menors migrants en els centres educatius i el seu entorn. Es fan classes de reforç en diferents matèries, reforç de llengua catalana i castellana, reforç en noves tecnologies i també, es fan sortides culturals i d’oci i casal infantil per fomentar les relacions interculturals.