BEQUES DE RECERCA BOMBERS AMB CAUSA  /  2011 – 2019

Investigadora


Beca Dra. Iglesias (2011 – 2013)

La doctora Isabel Iglesias, adjunta del servei de neonatologia, va rebre la primera beca per desenvolupar el projecte de recerca ”Influència del suport nutricional i postnatal al metiloma del prematur extrem”. L'estudi aclaria les conseqüències a nivell molecular de les pautes d'alimentació que s'apliquen en els nounats molt petits o molt prematurs i la seva relació amb la freqüent fallada de creixement durant l'ingrés o amb conseqüències a més llarg termini. Els resultats van suposar un primer pas en l'optimització de les estratègies de nutrició en aquests bebès tan delicats amb l'objectiu d'ajudar-los a créixer més sans.

 

 

 

 

belen perez_2_web
Beca Dra. Pérez (2014 -2016)

Els fons recaptats amb l'edició del 2014 van permetre reeditar la beca Bombers amb causa, que es va atorgar a la investigadora Belén Pérez Dueñas, per dur a terme un projecte de recerca en malalties neurològiques en la infància. L'objectiu d'aquest estudi era identificar, tractar i avaluar nens amb defectes en el metabolisme de la tiamina, una vitamina que és fonamental per a la obtenció  d'energia al nostre organisme.

Més informació.

 

 


Beca Dr. Alfredo García-Alix (2017 – 2019)

Un dels grans reptes que existeix avui dia en els nounats és establir amb certesa el pronòstic del IACN (infart arterial cerebral neonatal), essencial per al desenvolupament d'assaigs clínics terapèutics. Aquest projecte de 'Desenvolupament d'un algoritme basat en neuroimatge multimodal per al pronòstic personalitzat de l'IACN" permet, per primer cop, caracteritzar de forma individualitzada el risc de discapacitat en els diferents estadis del desenvolupament del nadó. És d'important en la cura d'aquests infants, ja que permet respondre a les inquietuds del pares, anticipar problemes i individualitzar el seguiment, i facilitar l'inici de les intervencions rehabilitadores precoces basades en el risc real. Actualment el Infart Arterial Cerebral Neonatal representa el 80% dels ictus perinatals i la seva incidència és relativament alta, 1 cas per cada 1600-5000 naixements. Més informació

 

A partir del 2018, el calendari Bombers amb causa incorpora a la infància en risc d'exclusió social.

El 2018 ha finançant també aquests dos projectes:

  • Projecte Espai Famílies del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El projecte pretén crear un espai de suport a nenes i nens amb el pare o la mare ingressat per un problema de salut mental. L’experiència demostra que aquest suport és necessari per acompanyar-los amb l’estrès que això els suposa i evitar o reduir els problemes emocionals o de conducta: problemes de la son, disminució en el rendiment escolar, dificultats socials o reaccions d'ansietat. 
     
  • Projecte Respir CSMIJ de l’hospital de dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. El projecte dona suport als infants i joves amb trastorns mentals greus i/o situació de vulnerabilitat, atesos a l’àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil i a les seves famílies. Els diners es destinaran a finançar estades d’estiu, Nadal, Setmana Santa i altres activitats de lleure, programes d’estimulació musical i d’activitat física regular que milloren la seva qualitat de vida, produint un benestar físic i mental.
     

Beca de recerca 2020 – 2023