Fa 8 anys, l'Arnau, el David i l'Òscar, voluntaris del cos de Bombers de la Generalitat, van engegar Bombers amb causa, un calendari solidari per recaptar fons per a la recerca en malalties infantils.

La seva implicació i il·lusió ha fet créixer el projecte. S'hi han sumat altres cossos de bombers, fotògrafs, il·lustradors, empreses, mitjans de comunicació…  poc a poc el projecte s'ha fet gran i ja aglutina centenars de persones amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants en risc d'exclusió.

El calendari Bombers amb causa 2019 ha aplegat nens i nenes atesos a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, amb bombers i bomberes de parcs d'arreu de Catalunya.

Gràcies a la implicació dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, Bombers de Barcelona i Bombers d'Andorra, els infants i els fotògrafs voluntaris han fet de cada fotografia una jornada especial que han tingut d'escenari indrets com Andorra, Amposta, Barcelona, Girona, Gironella, Lleida, Matadepera, Maçanet, Mollet del Vallès, Puigcerdà, Reus i Vilanova i la Geltrú.

Els fons recaptats en les dues primeres edicions van permetre crear la beca d’investigació Bombers amb causa, que s’atorga per concurs entre els investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu, sota un jurat d’experts científics interns i externs a la institució. A partir del calendari 2018, a la beca per a recerca se li suma una partida que va a projectes socials d'atenció a la infància en risc atesa a centres Sant Joan de Déu de Catalunya.

A dia d'avui, Bombers amb causa ha permès recaptar més de 400.000€.
 

Fotògrafs i fotògrafes amb causa

A banda del treball totalment voluntari dels Bombers de la Generalitat i l'Obra Social Sant Joan de Déu en la coordinació i la producció del calendari, el projecte compta des del primer moment amb la participació imprescindible i desinteressada d’un seguit de fotògrafs professionals i il·lustradors que ens permeten oferir un producte de qualitat. De reconegut prestigi professional, han dotat al calendari d’una alta qualitat en les seves fotografies.

Enguany, els fotògrafs voluntaris han estat Joan Revillas, Pablo Tosco, Anna Surinyach, Juan Carlos Tomasi, Pau Coll, Núria López Torres, Aleksandra Dynas, Rosana Vidal, Jordi Pou, Lluís Calsina, José Carlos Leon i Eddy Kelele. A més, l'il·lustrador Javi Royo ha col·laborat en el disseny i els adhesius per decorar el calendari incloent-hi una col·lecció de stickers.
 

Sumant col·laboracions, fent més gran el projecte
Cada any s’afegeixen noves col·laboracions, com ara la cooperativa Abacus, que des de l'edició del 2013 distribueix el calendari a través dels seus punts de venda; Natura amb els seus establiments repartits per tot Catalunya; i Bon Preu, que també distribueix el calendari als seus supermercats. Uns distribuïdors als que també s'ha de sumar les botigues locals i els mateixos parcs de bombers que es converteixen en punts de venda.

A més, noves accions de caràcter esportiu estan augmentant la dimensió solidària del calendari. Una d’elles és la realització de la segona edició de la Cursa Vertical de Montserrat el 23 de març de 2019 i de la tercera edició de la Cursa de Muntanya Bombers amb Causa de Cercs el 4 i 5 de maig. Fins ara, totes dues amb molt bona acollida per part de participants, institucions i col·laboradors.