Els fons, exactament 55.098,46 €, es destinaran a finançar programes de recerca en malalties infantils i, per primera vegada, també d’atenció a la infància en risc.

Aquesta tarda, s’han lliurat a l’Espai Bombers de Barcelona els 55.098,46€ recaptats amb les vendes de la setena edició del calendari solidari Bombers amb causa, un projecte dels Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu que compta amb la col·laboració dels Bombers d’Andorra i els Bombers de Barcelona.

A l’acte, que s’ha dut a terme a partir de les 16.30 hores, han assistit el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens; i el director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, Oriol Bota, el director del Servei de Prevenció, Extinció d´Incendis i Salvaments de l´Ajuntament de Barcelona, Manel Pardo, el representant dels Bombers d’Andorra, Francesc Xavier Ramírez, entre d’altres.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha lliurat una primera part del xec de 30.000€ destinada íntegrament a finançar la beca Bombers amb causa per a la recerca en malalties infantils i desenvolupar el segon any d’investigació del grup de recerca del Dr. Alfredo García-Alix sobre l’infart arterial cerebral neonatal a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu.

Aquest projecte permetrà, per primer cop, caracteritzar de forma individualitzada el risc de discapacitat en els diferents estadis del desenvolupament del nadó. Aquest fet serà d’important transcendència en la cura d’aquests infants, ja que permetrà respondre a les inquietuds dels pares i mares, anticipar problemes i individualitzar-ne el seguiment, i facilitar l’inici de les intervencions rehabilitadores precoces basades en el risc real. A més, aquest projecte afavorirà el desenvolupament de futurs assaigs clínics neuroprotectors o reparadors en el l’Infart Arterial Cerebral Neonatal (IACN).

Actualment, IACN representa el 80% dels ictus perinatals i la seva incidència és relativament alta: 1 cas per cada 1.600-5.000 naixements. Aquesta incidència és semblant a la de l’infart en adults i 17 cops superior a la incidència en l’edat pediàtrica.

El director Gendrau, ha agraït a tots els cossos de Bombers i a les entitats que han participat i ha destacat el creixement del projecte Bombers amb Causa que va començar sent un calendari i ara també s’hi ha afegit les dues curses, la de muntanya de Sant Jordi de Cercs i la vertical de Montserrat.

D’altra banda, Francesc Xavier Ramírez, de Bombers d’Andorra, ha lliurat una segona part del xec de 12.500€ destinat a finançar el projecte Espai Famílies del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El projecte pretén crear un espai de suport a nenes i nens amb el pare o la mare ingressats per un problema de salut mental. L’experiència demostra que aquest suport és necessari per acompanyar-los amb l’estrès que això els suposa i evitar o reduir els problemes emocionals o de conducta: problemes de la son, disminució en el rendiment escolar, dificultats socials o reaccions d’ansietat. El xec l’ha agafat Francesc Garreta, responsable dels programes solidaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

I, finalment, Amadeu Recasens, comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, ha lliurat els 12.500€ restants del xec a Antònia Segura, directora d’Inclusió Social i Comunitària Sant Joan de Déu-Terres de Lleida. Els fons es destinaran a desenvolupar el projecte Respir CSMIJ, que dóna suport als infants i joves amb trastorns mentals greus i/o situació de vulnerabilitat, atesos a l’àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil i a les seves famílies. Els diners es destinaran a finançar estades d’estiu, Nadal, Setmana Santa i altres activitats de lleure, programes d’estimulació musical i d’activitat física regular que milloren la seva qualitat de vida, produint un benestar físic i mental.

Recasens, ha felicitat la iniciativa però també sobretot el fet que tingui continuïtat i també ha remarcat la “importància de convertir el calendari en una eina útil per a la prevenció”.

Per la seva banda, Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, ha destacat la importància que “els dos col·lectius, bombers i Sant Joan de Déu, es dediquin a cuidar la gent, i que la solidaritat ha de servir per transformar”.


Homenatge a Rafael Arnabat, impulsor del calendari

En el decurs de l’acte s’ha fet un homenatge a en Rafael Arnabat, bomber de la Generalitat i impulsor del projecte solidari que va morir recentment.


 

El calendari solidari “Bombers amb causa”

Els Bombers de la Generalitat i l’Obra Social Sant Joan de Déu col·laboren per setè any consecutiu en aquest projecte solidari. L’Arnau Fabregat, l’Òscar Sánchez i en David Colomé, voluntaris del cos de Bombers de la Generalitat, van engegar Bombers amb causa, un calendari solidari per recaptar fons per a la recerca en malalties infantils. La seva implicació i il·lusió ha fet créixer el projecte amb fotògrafs, il·lustradors, empreses, mitjans de comunicació, altres cossos de bombers que, de manera altruista, han fet gran el projecte.

Noves accions de caràcter solidari estan augmentant la seva dimensió. Una d’elles és la realització de la segona edició de la Cursa de Muntanya Bombers amb Causa de Cercs el proper 6 de maig, i l’altra, la primer edició de la Cursa Vertical de Montserrat celebrada el passat 14 d’abril. Ambdues, amb molt bona acollida per part de participants, institucions i col·laboradors.

Les fotografies de la setena edició del calendari solidari “Bombers amb Causa” van ser realitzades en diversos indrets de Catalunya i Andorra gràcies a la col·laboració de diversos ajuntaments. La temàtica d’enguany eren els consells de prevenció de riscos, una de les tasques dels bombers cap a la ciutadania. Així, el calendari 2018 va comptar amb escenaris com el pont nou de Camprodon, la costa de Roses i Lloret de Mar, el riu Besós a l’alçada de Santa Coloma de Gramenet, la cursa de Cercs, Alcover, i diversos parcs de Bombers com el de Gavà, Vall d’Hebron, Andorra, El Vendrell i Barcelona.

 

Fotògrafs amb causa

Des del seu inici, el calendari solidari “Bombers amb causa” ha comptat amb la participació desinteressada de diversos fotògrafs de reconegut prestigi professional que han dotat al calendari d’una alta qualitat en les seves fotografies.

En el calendari del 2018 han participat fotògrafs com: Robin Townsend, de l’agència EFE; la fotògrafa habitual del Magazine de La Vanguardia, Laura Guerrero; Jordi Ribot i Joan Castro, de l’agència Iconna Comunicació Audiovisual; el fotògraf i bomber voluntari de la Generalitat, Jordi Garcia; la Cristina Calderer, fotoperiodista per a mitjans catalans; la Rosa Castilla, fotògrafa de Berga; la Maite Cruz, de La Vanguardia El Periódico; els fotògrafs andorrans Jonathan Gil i Fernando Galindo; la fotoperiodista Gemma Miralda; i els bombers de l’Ajuntament de Barcelona Xavi Vicient i Francesc Plana.

A més, el calendari ha comptat amb el disseny, i vinils centrals, de l’il·lustrador Javier Royo.
 

El projecte solidari ha arribat a la seva setena edició i, en total, ha permès recaptar més de 350.000€, sumant altres iniciatives solidàries com la Cursa de Muntanya de Cercs i la Vertical de Montserrat