Dijous a la tarda ha tingut lloc la sessió de fotos de la 10a edició del calendari solidari Bombers amb causa amb els Bombers d'Andorra a Sant Cristòfol d'Anyós, a prop del Parc Central.

Els protagonistes de la fotografia han estat l’Oriol, d’11 anys, en Gabriel, d’11 anys, i el seu germà l’Abraham, de 5 anys, atesos a la consulta pirenaica de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. L’objectiu de la sessió és representar els beneficis de la musicoteràpia en la salut mental dels infants, doncs és un dels programes socials que s’estan finançant darrerament amb aquest projecte solidari.

Però no només hi ha hagut musicoteràpia, els infants han conegut de prop el camió dels bombers i han acabat sota una pluja d'aigua.

La intenció de la sessió de fotos ha estat generar coneixença i complicitat entre els infants i els cossos de bombers i, alhora, proporcionar un moment d’esbarjo a aquests petits pacients de Sant Joan de Déu, enguany encara més necessari que mai a causa de les mesures preses arran l’emergència sanitària de la COVID-19.

La fotògrafa d’aquesta sessió ha estat la Montse Altamiras, manresana de naixement i afincada a Andorra. Ha treballat com a fotoperiodista a diverses publicacions i actualment combina la docència amb el treball freelance paral·lelament al seus treballs artistics.

Els infants, protagonistes d’un calendari solidari que arriba a la seva 10ª edició

La sessió de divendres 10 de juliol al Parc del Vendrell va ser el tret de sortida de les quatre previstes. La d’avui a Andorra serà la segona sessió per tal d’il·lustrar la complicitat i l’entesa entre els infants i els bombers. La localització de les altres dues serà l’Hospital de Sant Joan de Déu a Esplugues. Els infants participants en les fotos són la quitxalla de l’hospital i Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

Enguany, seguint les recomanacions sanitàries a causa de la crisi del coronavirus, s’ha replantejat el projecte i s’han limitat les sessions al màxim per salvaguardar la salut de tots els participants: infants, famílies, professionals i bombers.

L’edició del 2021 és especial perquè significa que el projecte solidari ja compta amb 10 anys de vida. Els Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu hi col·laboren des de l’any 2011, arran de la iniciativa de tres bombers voluntaris de la Generalitat, amb l’objectiu d’aconseguir fons per a la recerca en malalties infantils. A partir de l’edició de 2018, part dels fons es van començar a destinar també a projectes socials d’acompanyament a infants en risc d’exclusió social, tot beneficiant centres com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i la Fundació Bayt Al-Thaqafa. Aquesta vessant solidària es mantindrà en l’edició del 2021.

Igualment, com ha estat habitual els darrers anys, en la iniciativa, i també a les imatges, hi participen també els Bombers de Barcelona, els d’Andorra i els Pompièrs d’Aran.

Des del seu inici, el calendari solidari ha comptat amb la participació desinteressada de fotògrafs de reconegut prestigi que l’han dotat d’imatges tendres i divertides, però també d’alta qualitat tècnica i artística. Enguany, a més de la Montse Altimiras, se suma a la causa l’Aleksandra Dynas, que ha fet la foto del Vendrell, en Francesc Plana Rafi i l'Ariadna Creus, que seran els responsables de les properes sessions. Durant aquests 10 anys hi ha participat professionals de la fotografia com Danny Caminal, Elisenda Pons, Jordi Ribot Puntí, Gemma Miralda, Jordi V. Pou, Laura Guerrero, Xavier Bertral, Cristina Calderer, Alfons Rodríguez, Anna Surinyach o Pablo Tosco, entre d’altres.