Divendres al matí ha tingut lloc la sessió de fotos de la 10a edició del calendari solidari Bombers amb causa amb els Pompièrs d’Aran que, per segon any, formen part d’aquest projecte solidari.

El protagonista de la fotografia és en Pau, d’9 anys, tractat a l’Hospital de Sant Joan de Déu. La foto mostra una videoconferència on el nen, en una habitació de l’hospital, es connecta en la distància amb els bombers d'Aran, que li han fet una visita virtual pel parc. És una manera de visibilitzar com les videoconferències, durant la pandèmia i el confinament, han ajudat els nens i nenes ingressats a passar millor les hores quan no han tingut les amenitzacions habituals.

La intenció de la sessió de fotos és generar coneixença i complicitat entre els infants i els cossos de bombers i, alhora, proporcionar un moment d’esbarjo a aquests petits pacients de Sant Joan de Déu, enguany encara més necessari que mai a causa de les mesures preses arran l’emergència sanitària de la COVID-19.

El cos de pompièrs d'Aran no han escatimat esforços per mostrar al petit Pau tot el que es fa al Parc a través d'una tauleta digital, explicant-li les instal·lacions, els diversos equips, els vehicles i les diferents persones que en formen part. L'infant ha pogut pujar virtualment fins a dalt d'una autoescala! Una jornada molt especial on han pogut intercanviar impressions i descobrir els 'secrets' i racons d'aquest cos de bombers.

La fotògrafa d’aquesta sessió a Barcelona ha estat la Ariadna Creus. El seu treball se centra en les relacions que l'ésser humà estableix amb els animals i el seu entorn. És freelance i actualment treballa en un fons documental sobre hospitals que combina amb els seus projectes personals i la docència. Al Parc de Pompièrs un bomber fotògraf ha inmortalitzat l'altra banda de la pantalla.

Els infants, protagonistes d’un calendari solidari que arriba a la seva 10ª edició

La sessió de divendres 10 de juliol al Parc del Vendrell va ser el tret de sortida de les quatre previstes. La d’avui a Viella i Barcelona serà la tercera sessió per tal d’il·lustrar la complicitat i l’entesa entre els infants i els bombers. La localització de la darrera serà també a l’Hospital de Sant Joan de Déu a Esplugues. Els infants participants en les fotos són la quitxalla de l’hospital i Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

Enguany, seguint les recomanacions sanitàries a causa de la crisi del coronavirus, s’ha replantejat el projecte i s’han limitat les sessions al màxim per salvaguardar la salut de tots els participants: infants, famílies, professionals i bombers.

L’edició del 2021 és especial perquè significa que el projecte solidari ja compta amb 10 anys de vida. Els Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu hi col·laboren des de l’any 2011, arran de la iniciativa de tres bombers voluntaris de la Generalitat, amb l’objectiu d’aconseguir fons per a la recerca en malalties infantils. A partir de l’edició de 2018, part dels fons es van començar a destinar també a projectes socials d’acompanyament a infants en risc d’exclusió social, tot beneficiant centres com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i la Fundació Bayt Al-Thaqafa. Aquesta vessant solidària es mantindrà en l’edició del 2021.

Igualment, com ha estat habitual els darrers anys, en la iniciativa, i també a les imatges, hi participen també els Bombers de Barcelona, els d’Andorra i els Pompièrs d’Aran.

Des del seu inici, el calendari solidari ha comptat amb la participació desinteressada de fotògrafs de reconegut prestigi que l’han dotat d’imatges tendres i divertides, però també d’alta qualitat tècnica i artística. Enguany, a més de la Ariadna Creus, se suma a la causa l’Aleksandra Dynas, que ha fet la foto del Vendrell, la Montse Altimiras que ha fet la d’Andorra i en Francesc Plana Rafi, que serà el responsable de la darrera sessió. Durant aquests 10 anys hi ha participat professionals de la fotografia com Danny Caminal, Elisenda Pons, Jordi Ribot Puntí, Gemma Miralda, Jordi V. Pou, Laura Guerrero, Xavier Bertral, Cristina Calderer, Alfons Rodríguez, Anna Surinyach o Pablo Tosco, entre d’altres.